Την ίδρυση της ενώσεως επέβαλαν κατά «παραγωγικό» τρόπο, αφενός η ανάγκη συσπείρωσης αλλά και εκτόνωσης επιστημονικού και επαγγελματικού ενεργειακού φορτίου, δικηγόρων επιχειρούντων στο πεδίο της μάχιμης δικηγορίας και αφετέρου οι παθογένειες, οι «άκαμπτες» αποστάσεις και οι αγκυλώσεις των υφισταμένων παραδοσιακών σχημάτων στο χώρο που συντήρησαν μια τακτική «ένδοξου απομονωτισμού», δημιουργώντας αίσθηση αβάτου, ή ακόμα και το έλλειμμα επιστημονικών ενώσεων με καταστατική πρόβλεψη όχι μόνο την προώθηση της θεωρίας, αλλά και την επίδραση στη «ζώσα πραγματικότητα».
Την ταυτότητα της Ενώσεως προσδιόρισαν
1. Η ευρύτητα της συμμετοχής που δημιούργησε προϋποθέσεις σύμπραξης αλλά και αυτενέργειας, πάντως όχι παθητικής ακρόασης και υποβολής,
2. Η εξωστρέφεια δια της παροχής δυνατότητας πρόσβασης και έκφρασης του συνόλου του νομικού κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις και χωρικούς αποκλεισμούς,
3. Η σύνθεση και η ποιότητα των μελών που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι δικηγόροι αιχμής και «αναφοράς» με κοινές καταβολές και αυτόφωτες επαγγελματικές και επιστημονικές διαδρομές.
Προσδιοριστικά της «φυσιογνωμίας» της Ενώσεως στοιχεία προέκυψαν τα παρακάτω:
1. Η ελευθερία έκφρασης και η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού των μελών στο χώρο χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις,
2. Η δυναμική διαλεκτική επί των εισηγητικών θεματικών τοποθετήσεων στα συνέδρια που αναπτύχθηκε με όρους ισότιμης και γόνιμης συνομιλίας με παράθεση επιχειρημάτων, θέσεων και αντιγνωμιών και όχι με άνευρους μονολόγους, εκπεμπόμενους μονοπωλιακά από «αυθεντίες»,
3. Η μεταφορά των σκέψεων, των απόψεων, των συμπερασμάτων, ακόμα και των εσωτερικών ενωσιακών διεργασιών και των αποτελεσμάτων αυτών κατά τρόπο επηρεαστικό στο σύγχρονο δικηγορικό – επιστημονικό «γίγνεσθαι».
Η «διεκδίκηση» και η «παρέμβαση» είναι στοχεύσεις εξασφαλιστικές της συνέχειας, αλλά και της συνοχής της Ενώσεως. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα είναι το κρίσιμο διακύβευμα προκειμένου η προσπάθεια όλων μας να αποκτήσει «θεσμικά χαρακτηριστικά». Γι αυτό οι προβλέψεις και οι μηχανισμοί αυτοκάθαρσης πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργική ετοιμότητα για την ανίχνευση και απομόνωση της ιδιοτέλειας (δύναμη αποδόμησης) και την διάλυση της καχυποψίας (δύναμη διάβρωσης).
Θεωρώ ότι ο κ. Βασίλης Ταουξής δικαιούται να ασκήσει καθήκοντα «επιμελείας» επί του «τέκνου» του, αφενός για λόγους δεοντολογικής τάξεως και αφετέρου για την ικανότητα, επάρκεια και εμπειρία του. Η φιλία μου με τον Ιωάννη Γλύκα, δικηγόρο και άνθρωπο με ειδικό βάρος, λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας αποδοχής της σχετικής προτάσεως και της αποφάσεώς μου να διεκδικήσω την εκλογή μου, απευθυνόμενος στο σύνολο των έγκριτων και μάχιμων συναδέλφων που αποτελούν την Ένωση.
Η διεκδίκηση της εκλογής μου σε θέση επιδραστική επί των πραγμάτων της Ενώσεως για μένα έχει το χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα προνομιακής διαδικασίας, επικοινωνίας με ένα εκλογικό σώμα διαβαθμισμένης ποιότητος, η δε επίτευξή της μονόδρομα ερμηνεύεται ως αποδοχή, εκτίμηση, πρόκληση, εξέλιξη και ευθύνη, στα πλαίσια μιας σίγουρα φιλόδοξης προσωπικής μου επιδίωξης, η οποία διαβεβαιώ ότι απέχει από «γνήσια κενοδοξία».